Menno ter Braak: Leerlingen gaan 'los'
Leerlingen gaan ‘los’ met fantasiedieren: van krokoslurf tot mieraf
Als je op een school zit die naar een schrijver is genoemd, dan hoort een taalproject er helemaal bij. Dit jaar kwam schrijfster Lizelot Versteeg op bezoek op OBS Menno ter Braak. Zij hielp de leerlingen op weg naar eigen werk: verhalen en beelden over fantasiedieren.
Wie op OBS Menno ter Braak zit, vraagt zich vast wel eens af: wie is Menno ter Braak? Of in het geval van Ter Braak: wie was hij? Want Menno ter Braak (1902-1940) leeft allang niet meer. Het literaire werk van de Eibergse schrijver komt bovendien nooit voorbij op de basisschool, dat leest namelijk nogal moeilijk.
Toch is het feit dat de school naar een schrijver is genoemd een mooie aanleiding om jaarlijks een taalproject op touw te zetten. Een paar weken geleden kwam in het kader van de boekenweek de Lochemse schrijfster/illustrator Lizelot Versteeg op bezoek. Zij is bekend van kinderboeken als ‘Allemaal dieren - tegenstellingen’, ‘Konijn wil knuffelen’ en de serie ‘Eekhoorn’, in verschillende jaargetijden. Van die laatste werd vorig jaar zelfs een Oekraïense versie uitgebracht.
Nieuwe dieren
Na het bezoek van Lizelot Versteeg zijn de leerlingen volop aan de slag gegaan. Niet alleen schrijvend, ook artistiek werden de handen uit de mouwen gestoken. Dat leverde een bonte verscheidenheid aan nieuwe dieren op. Vaak een combinatie van bestaande dieren, zoals de krokoslurf en de mieraf.
Uit elke groep werden een aantal werkstukken genomineerd voor de Dikke Duim-prijs. Een jury wees daar per groep een winnaar uit aan. Maar ook werd uit die winnaars één topper gekozen die een jaar lang met de Dikke Duim-wisseltrofee mag pronken. Dit jaar is dat Fedde Schot uit groep 1-2. Uit handen van locatiecoördinator Marjan Wolterink kreeg hij de trofee uitgereikt.
Fedde fantaseerde ‘hondje Blaf Blaf’ bij elkaar: een dier dat op veren loopt in plaats van op poten. Hij heeft een bloemen- en een bladerenoog voor wat hij bij elkaar scharrelt om op te peuzelen. Met zijn haren takelt hij het allemaal naar zijn bek; het liefst trouwens jam- en bladerbrokjes. En die bek lijkt eigenlijk wel op een schelp. Niet zo heel gek misschien, want Blaf Blaf leeft een deel van de tijd onderwater...
Menno ter Braak werd op 26 januari 1902 geboren in Eibergen. Hij groeide na zijn studie Nederlands en geschiedenis in Amsterdam uit tot een invloedrijk schrijver en een zeer gezaghebbend criticus van de Nederlandse literatuur.
In de jaren dertig liet Ter Braak zich bovendien gelden als fel tegenstander van het nationaalsocialisme. Menno ter Braak zag het leven onder naziheerschappij niet zitten. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 pleegde hij zelfmoord, met de hulp van zijn broer die arts was. Ter Braak was 38 jaar. Tegelijk met hem stapten ook collega-schrijver Edgar du Perron en uitgever Robert Leopold uit het leven.
Tubantia – Peter Zandee – 03-04-2023