Kinderen uit Geesteren omarmen liefdevol hun Oekraïense klasgenootjes: we kunnen veel van ze leren!
Liefdevol! Zo omarmen en knuffelen kinderen van basisschool De Keikamp uit Geesteren hun voormalige klasgenootjes uit Oekraïne. Ze hebben elkaar een paar maanden niet gezien, maar uit het oog betekent niet uit het hart. Ze sluiten elkaar letterlijk weer in de armen. Er vloeien tranen bij dit emotionele en aandoenlijke tafereel.
Wat kunnen we leren van onze kinderen? Veel, zo blijkt in het vrijheidsbos in Geesteren. Want daar staan ze dan op een koude en winderige Achterhoekse akker. Een groep van zo’n 25 kinderen en jongeren uit Oekraïne. Ontheemd, gevlucht en ver van huis. Margo (16) uit Kiev en Maxime (14) uit Poltava houden samen trots de Oekraïense, geel-blauwe vlag omhoog. Ze planten samen met kinderen uit Geesteren een vrijheidsboom voor hun land.
Op 24 februari werd alles anders
Tot 2022 zou het tafereel ronduit surrealistisch geweest zijn. Maar op 24 februari werd alles anders. De brutale aanval op Oekraïne door Rusland zorgt voor dood, verderf, marteling, verkrachting, verwoesting, plundering, angst en onpeilbaar leed. Miljoenen, vooral vrouwen en kinderen, zochten en zoeken een veilige haven in Europa.
Emotioneel weerzien
Ook in Berkelland worden ze opgevangen. Eerst in en bij de voormalige gereformeerde kerk in Geesteren. De jonge vluchtelingen Varya (8), Micha(8), Ella (10) en Kira (11) draaiden een maand mee op de lokale basisschool De Keikamp voor ze elders in de gemeente een meer permanente opvang kregen. Nu zijn ze terug in Geesteren om een boom te planten. Het wordt een emotioneel weerzien. Wiep, Job, Auke, Carice, Chiel en andere Geesterse kinderen knuffelen hun Oekraïense leeftijdsgenootjes intens.
Kippenvel
Kippenvel. Ook bij de één minuut stilte. De kinderen weten als geen ander waarom ze stil zijn als hun gedachten uitgaan naar hun achtergebleven vaders, opa’s, oma’s en andere familie. Daarom zingen ze trots het Oekraïense strijdlied Oy u luzi chervona Kalyna. Een lied over de rode viburnum, oftewel de Gelderse roos. Het symbool van Oekraïne. Pink Floyd zong het als Hey Hey Rise Up in de metro van Kiev.
Oorlog komt dichtbij
De emotie is voelbaar. De oorlog komt dichtbij. In een tijd dat populisten oproepen tot haat en het weren van vluchtelingen of het opgeven van Oekraïne om ons luxe consumptieve leventje met drie keer per jaar een vliegvakantie te redden, laten kinderen ons zien waar het om werkelijk gaat. Hulp, mededogen, gastvrijheid en een knuffel. Liefdevol!