Feestje op de speciale Needse basisscholen Diekmaat en Da Vinci
Feestje op de speciale Needse basisscholen Diekmaat en Da Vinci: ‘Ouders zeggen: Ik zie mijn kind weer terug zoals het was’
Onderwijs op maat: op de streekschool voor speciaal basisonderwijs Diekmaat in Neede zijn ze erin gespecialiseerd. De school viert binnenkort de 50ste verjaardag. Tegelijk met een feestje voor het onderdeel Da Vinci, de basisschool voor hoogbegaafde jongens en meisjes, dat 12,5 jaar bestaat. „Je mag het hier doen zoals jij het kunt.”
Debiel, imbeciel... Vroeger bedachte etiketjes voor kinderen met ontwikkelingsbeperkingen hoor je nog wel eens als scheldwoord. „Onvoorstelbaar bijna als je dat soort kreten nu hoort”, zegt directeur Hans Wossink van de streekschool voor speciaal basisonderwijs (sbo) Diekmaat.
„Later werden er andere termen voor bedacht, maar nog steeds lag daarbij het accent op wat bij een kind eerder niet goed ging”, zegt hij. „Moeilijk lerend, zeer moeilijk lerend, afgekort met mlk en zmlk. Leer- en opvoedingsmoeilijkheden ook, dat leverde het woord lomschool op.” Dat in de naam van de Diekmaat nu ‘speciaal’ het enige bijzondere is, dat past bij hoe de huidige generatie leerlingen op school aan de slag gaat. „Leren is niet voor elk kind even vanzelfsprekend. ‘Maar ik mag zijn wie ik ben’, dat geldt voor elk kind.”
Streekschool
De streekschool voor speciaal basisonderwijs in Neede bestaat 50 jaar op de huidige locatie. Een halve eeuw geleden werd de Haarschool aan de Borculoseweg voor een nieuw schoolcomplex aan de Wheemerstraat ingeruild. De school bedient de noordoostelijke Achterhoek en het zuidoosten van Twente. De 170 leerlingen komen voornamelijk uit de gemeenten Berkelland, Lochem, Haaksbergen en Hof van Twente. Da Vinci Berkelland, dat sinds 2019 ook in de Diekmaat huist, trekt leerlingen uit nog enkele aangrenzende gemeenten meer.
In 2005 is het schoolgebouw verbouwd en uitgebreid. Een paar jaar later werd de Wet passend onderwijs aangenomen. Onder het motto ‘weer samen naar school’ zetten reguliere basisscholen in op het binnenboord houden van leerlingen met leerproblemen. De Diekmaat ging door die ontwikkeling terug in het aantal leerlingen. Met zo’n 140 is dat inmiddels redelijk stabiel. Da Vinci Berkelland, de basisschool voor hoogbegaafde jongens en meisjes, telt zo’n dertig ‘fulltimeleerlingen’ en nog eens tien ‘deeltijdleerlingen’.
Leren is niet voor elk kind even vanzelfspreken - Hans Wossink, directeur
„Voor beide onderdelen van onze school geldt dat het onderwijsaanbod is afgestemd op de ontwikkelingsmogelijkheden van het kind”, zegt Wossink. „Vaak nadat een kind eerder een periode heeft meegemaakt waarbij het niet lekker in zijn vel zat op school krijg je van ouders dingen te horen als: Ik zie mijn kind weer terug zoals het was.”
Cindy Posthuma, de locatiecoördinator van Da Vinci, zegt: „Je ziet voor beide doelgroepen dat er sociaal-emotioneel wat kan zijn waardoor het op school niet lekker gaat. Bij hoogbegaafde kinderen is de erkenning en de herkenning in elkaar wat hen bindt een belangrijk moment. Waar op de reguliere school vaak een achterblijvende ontwikkeling werd gezien, komt dat soms doordat zulke kinderen soms echt in een uitstand zijn beland. Hier is het dan de uitdaging om hen weer aan te krijgen.”
Feest met reünie
Op sbo Diekmaat en op Da Vinci Berkelland is het vrijdag 2 juni feest. De 50ste verjaardag van Diekmaat en het 12,5-jarig bestaan van Da Vinci worden gevierd met een ‘wereldse feestdag’, met onder meer zang en dans uit verschillende werelddelen. Zaterdag 3 juni is er ’s middags een reünie van (oud-)personeel en ’s avonds is er een treffen voor oud-leerlingen van Da Vinci.
Geschreven door Peter Zandee voor de Tubantia